Een gids voor het kiezen van het perfecte materiaal voor uw signageprojecten

Of je nu een ervaren signmaker bent of net begint, het kiezen van de juiste materialen is cruciaal. Bij elke toepassing is het onvermijdelijk dat arbeid het grootste deel van uw productiekosten uitmaakt. Door de best mogelijke materialen te kiezen, kunt u de kwaliteit verbeteren, de productiviteit verhogen en afval minimaliseren terwijl u uw winstgevendheid maximaliseert. Om u te helpen kiezen welke signage en digitale producten u wilt gebruiken, hebben we een lijst samengesteld van de verschillende soorten producten en de soorten projecten waarvoor ze het meest geschikt zijn.

Soorten folies

Op het eerste zicht is er weinig verschil tussen de drie soorten vinyl die vandaag verkrijgbaar zijn: gegoten, polymere gekalanderde en monomere gekalanderde folies. Het verschil wordt echter duidelijk nadat ze enige tijd zijn aangebracht. De folie die er nog net zo goed uitziet als op de dag dat hij werd aangebracht, wordt gemaakt met behulp van een proces dat bekend staat als gieten en wordt een gegoten folie genoemd.

Gegoten folies: Een eersteklas oplossing

Een gegoten folie is een eersteklas vinyl dat begint als een vloeistof die zich vervolgens uitsmeert tot een extreem dunne laag. Gegoten folies hebben geen geheugen en zijn stabiel, dus krimpen is nauwelijks waarneembaar. Omdat de films dunner en zachter zijn, zijn ze gemakkelijker te snijden, te wieden en aan te brengen. De films hechten zich aan onregelmatigheden in het substraat zoals klinknagels en texturen, waardoor ze de voorkeur genieten voor de meest extreme buitentoepassingen – vooral voertuigwraps. Gegoten folies worden ook vaak gebruikt voor interieurtoepassingen of minder uitdagende toepassingen wanneer speciale of PANTONE®-kleuren vereist zijn. De belangrijkste kenmerken van gegoten folies zijn:

  • Langdurige duurzaamheid
  • Zeer goed vervormbaar
  • Meer dimensionaal stabiel en bestand tegen krimp
  • Zeer goed bestand tegen verbleken
  • Zeer goed bestand tegen chemicaliën

signage film for coffee company

Gekalanderde films

Gekalanderde folies beginnen hun leven als een klomp plastic die vervolgens plat wordt gemaakt door het door twee drukrollen te voeren. Hoewel de kwaliteit van dit proces niet zo hoog is als die van gegoten folies in veeleisende toepassingen, kan de folie toch voldoen in minder veeleisende omstandigheden. Gekalanderde folies zijn er in twee soorten: polymere en monomere.

Polymeer gekalanderde films

Polymere gekalanderde folies hebben polymeren toegevoegd om krimp te verminderen. Hoewel ze in de loop der jaren sterk ontwikkeld zijn, kunnen ze nog steeds niet tippen aan de stabiliteit en duurzaamheid van gegoten folies. Polymere folies doen het veel beter in buitentoepassingen dan monomere folies, maar ze zijn niet geschikt voor toepassing op onregelmatige oppervlakken zoals klinknagels en golvingen. Sommige polymere folies gaan echter goed mee en kunnen zich zelfs aanpassen aan bepaalde rondingen. Voor minder veeleisend buitenwerk zijn polymere folies een geschikt alternatief voor gegoten.

Monomeer gekalanderde folies: Kosteneffectieve optie

De goedkoopste vinyl folie is monomeer gekalanderd. Deze folies zijn niet geschikt voor veeleisende buitentoepassingen zoals voertuigkleuren of gevelborden. De buitenlaag van monomere folie is niet zo gestabiliseerd dat deze eerder krimpt en de lijm eronder zichtbaar wordt. Vuil hecht zich aan deze onthulde lijm en zal duidelijk zichtbaar zijn als een kleverige, zwarte rand rond de belettering en andere elementen. De kleverige zwarte omtrek is meestal slechts het begin van ernstigere aantasting. Uiteindelijk zal de vinylfolie gaan opkrullen en afbladderen zoals afbladderende verf. Monomere folies zijn daarom het meest geschikt voor korte buitentoepassingen en binnenwerk.

PVC-vrije folies

Bij Spandex erkennen we het belang van milieuvriendelijke oplossingen. Daarom bieden we een assortiment PVC-vrije folies als alternatief voor traditionele vinylfolies. Ons PVC-vrije assortiment biedt veel verschillende materialen voor allerlei toepassingen. Deze folies zijn een geweldige optie voor professionals in visuele communicatie die PVC willen vermijden en toch goede prestaties willen leveren op het gebied van duurzaamheid, conformiteit en toepassingsgemak.

Extra folie mogelijkheden verkennen:

Naast de vier basistypen vinylfolie die hierboven zijn beschreven, leveren we ook de volgende folies.

Polyester films hebben meestal een zeer hoogglanzende afwerking. Ze rekken niet uit en zijn dus alleen geschikt voor toepassingen op vlakke oppervlakken.

PVF-folies zijn chemisch niet bestand tegen de oplosmiddelen in vlekken en verf en worden meestal gebruikt als beschermende maatregel op plaatsen waar graffiti te verwachten is.

PVC-folies met snijranden worden gebruikt voor spandoeken en stretch signs vanwege hun grotere sterkte. Het raster kan zwart zijn om “doorschijnen” op dubbelzijdige banners te voorkomen.

Spiegelfolie en metaalvinyl zijn geschikt voor het toevoegen van highlights en gedetailleerde belettering. Gemetalliseerde en tattoo folie zijn de perfecte hulpmiddelen om complexe details toe te voegen aan voertuigwraps.

Zeefdrukfolies kunnen worden gebruikt voor toepassingen op lange of korte termijn.

Zoals met alle productkeuzes, helpt het begrijpen van de brede soorten materialen u bij het maken van de juiste beslissing, maar als u twijfelt, kunt u altijd contact opnemen met Spandex en spreken met een van onze experts die u kunnen begeleiden bij het kopen van de juiste signageproducten voor elke toepassing.

Bekijk ons volledige signage assortiment hier.

Voorgaand

Share This