Hoe social media de markt voor interieurdecoratie beïnvloed

Paola Coronel

Auteur – Paola Silva Coronel

Laat ik mezelf even aan u voorstellen. Ik ben Paola Coronel, architect, journalist en hoogleraar interieurontwerp aan de Politecnico Universiteit van Milaan. Ik werk tevens als consultant voor zowel Spandex als 3M. Sinds 2000 combineer ik mijn werk als interieurontwerper met materialen en oplossingen die afkomstig zijn uit de sign- en grafische industrie. Met deze middelen introduceerde ik een afwijkende en innovatie benadering voor interieurdecoratie.

In deze blog beschouwen we de impact die sociale media heeft gehad op de markt voor interieurdecoratie. We zien dan bijvoorbeeld, hoe 3M DI-NOC™ Architectural Films hieraan hebben bijgedragen en zowel interieurontwerpers als eindgebruikers hebben geïmponeerd.

De impact van Social Media

Tot tien jaar geleden waren interieurontwerpers gefocust op het gebruik van échte natuurlijke materialen. Het maakte niet uit wat het kostte en wat de levertijden waren. De materialen en afwerking moesten oorspronkelijk zijn: Hout uit Afrika, stenen, tegels en marmer uit Italië en stoffen uit Frankrijk. Interieurs waren een uitgesproken gelegenheid om de elegantie van een plek of de rijkdom van de eigenaar te benadrukken.

Naarmate de tijd verstreek, werden sociale platformen krachtiger en invloedrijker dan welk tijdschrift maar ook. Iedereen, waar ook ter wereld, hervond zichzelf in de hoedanigheid van reisagent dankzij Travel TripAdvisor, als een verhalenverteller via Facebook of als fotograaf met behulp van Instagram. Vooral deze laatste bracht miljoenen mensen ertoe elk moment van hun complete leven in een vierkante afbeelding te delen.

Met méér dan 1 miljard gebruikers heeft Instagram de toon gezet voor nieuwe manieren van communiceren. Het maken van een Instagram-foto lijkt een must te zijn voor elk voedsel dat we eten, ieder kledingstuk date we dragen en elk landschap dat inspireert. Deze uiting lijkt meer gericht op de algemene esthetiek dan op het belang van de inhoud. Binnen deze benadering is het niet zo belangrijk of het marmer echt uit Carrara komt, maar dat het erop lijkt … en een gelijkwaardig impact geeft. Ons brein maakt geen verschil als het de visuele structuur herkent. De (ogenschijnlijk) houten lambrisering van een eetkamer moet de gast een gevoel geven van welkom te zijn: of de lambrisering nu komt uit een bos, een digitaal geprinte afbeelding of elk ander decoratief proces met een structuur.

3M DI-NOC

In een dergelijk scenario is het gemakkelijk voor te stellen waarom producten zoals 3M DI-NOC™ een welkom alternatief zijn bij interieurontwerpers en eindgebruikers. 3M DI-NOC ™ is het best ontwikkelde en geavanceerde product voor het restylen van interieurs en werkruimten. Het kan op zowel wanden als meubilair worden aangebracht en kan zelfs matige 3D toepassingen aan wanneer het wordt verwarmd.

Het product is in het begin van de jaren ’40 in de VS ontwikkeld om de zijkant van Ford-auto’s te versieren met een hout-look. Later verhuisde de productie naar Japan om daar, sinds de jaren 50, een verschuiving te creëren van de auto- naar de architectuurbranche.

Superieur aan de meeste andere vinylfilms die op de markt verkrijgbaar zijn en die de originele 3M™ -film proberen te imiteren, laat 3M DI-NOC ™ gebruikers kiezen uit een collectie van meer dan 1000 verschillende kleuren en structuren. Deze variëren van effen kleuren tot de looks van metaal, hout, textiel, leer, beton of natuursteen. Eenmaal aangebracht ziet het er, dankzij het tastbare reliëf van de verschillende structuren, vaak beter uit dan de oorspronkelijke materialen.

Als interieurontwerper had ik de eer om als eerste architect 3M DI-NOC ™ te gebruiken in een nieuw gebouw. Toen het product in 2003 opnieuw in de Europese markt werd geïntroduceerd, waren er al honderden patronen beschikbaar. Ik koos voor een kersenhouten ontwerp, dat destijds erg trendy was, om de entree van een kantoorgebouw te verfraaien. Het resultaat was zo indrukwekkend, dat ik daarna keer op keer besloot om 3M DI-NOC ™ te gebruiken en de “wow-factor” te creëren die beslist Instagram-waardige is!

Voorgaand

Volgende

Share This