10 belangrijke factoren bij het kiezen van bannermateriaal

De hoge visuele impact, betaalbaarheid, flexibiliteit en installatiegemak van zowel PVC- als textielbanners, maken ze ideaal voor visuele communicatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bovenaan de lijst staan ​​van producten die worden verwerkt door sign- en printbedrijven. Het kiezen van het juiste bannermateriaal voor de gewenste job kan dan ook een zichtbaar én meetbaar verschil maken voor het eindresultaat. Het enorme aanbod van de verschillende beschikbare substraten in de markt is echter overweldigend en soms verwarrend.

Er is een ruime keuze aan vinylbannermaterialen, waaronder frontlit, backlit, blockout en nog verschillende anderen. Elk bannermateriaal heeft z’n specifieke kenmerken en eigenschappen die het beste passen bij de toepassing waarvoor ze zijn bedoeld. Bij Spandex vinden wij het belangrijk, u te kunnen helpen bij de keuze van het beste product voor uw project. Daarom hebben we dit overzicht ontwikkeld met 10 belangrijke factoren waarmee u rekening kunt houden bij maken van een keuze voor het juiste materiaal. Een goed gefundeerde beslissing zorgt ervoor dat u een beter resultaat bereikt welke een hogere marge rechtvaardigt en de kans op herhalingsopdrachten vergroot.

Natuurlijk zijn we ervan overtuigd dat wij u, tegen een gunstige prijs, het juiste bannermateriaal kunnen bieden vanuit ons uitgebreide assortiment.

1 Doel

Helder inzicht in de rol die een banner zal spelen bij de branding of communicatie van uw klant, is essentieel. De materiaalkeuze hangt ondermeer af van de soort toepassing, de locatie waar deze wordt geplaatst en vanuit welk positie deze wordt bekeken. U heeft dus een duidelijke briefing nodig van uw opdrachtgever. Zodra u dit weet kunt u pro-actief suggesties doen om de banner optimaal te laten opvallen en wellicht de verwachtingen van uw klant te overtreffen.

2 Duurzaamheid

Het juiste materiaal kan het verschil maken tussen het voortijdig moeten vervangen van de banner of een prestatie overeenkomstig de verwachtte levensduur. Maar om de juiste keuze te maken, voor buitengebruik, moet u weten welke materialen specifiek zijn ontwikkeld voor de verschillende weersomstandigheden zoals wisselende temperaturen, zon, wind en regen.

‘Evenement’ banners en gegoten banners hebben een verschillende levenscyclus. ‘Event’-producten zijn minder duurzaam. De meesten hebben onbedrukt een levensduur van een jaar, terwijl ImagePerfect-evenementbanners goed zijn voor drie jaar bij buitengebruik. Gegoten banners daarentegen hebben onbedrukt een levensduur van ongeveer vijf jaar.

Een belangrijke reden voor deze verschillen, is de treksterkte van het garen waaruit de kern van de substraten zijn opgebouwd. ‘Event’ producten zijn gemaakt van een garen met een beperkte treksterkte, terwijl voor een gegoten gecoate banner een garen van betere kwaliteit wordt gebruikt. Daarom zijn gegoten gecoate materialen een betere optie wanneer verhoogde duurzaamheid is gewenst. Een andere factor is de inflexibiliteit en neiging tot barsten van PVC. De coating van gegoten producten biedt extra bescherming tegen scheuren bij lage temperaturen of blootstelling aan UV-straling. Inkapseling van de structuur heeft ook invloed op de duurzaamheid. Hiermee krijgen gegoten banners een afgedichte rand die beter bestand is tegen extreme spanningen.

Uiteindelijk zal een handmatig aangebrachte vloeibare laminaat de geprinte banner beschermen tegen krassen.

3 Finish

Bannermaterialen zijn overwegend verkrijgbaar in glanzende of matte uitvoering en in een enkel geval als zijdeglans. Uw keuze voor de afwerking zal zowel van invloed zijn op de zichtbaarheid/leesbaarheid als op de visuele aantrekkingskracht.

Als richtlijn lijkt het logisch om te kiezen voor een glanzende afwerking bij buitentoepassingen en mat voor binnen. De laag reflecterende eigenschappen van een matte banner zijn beter geschikt bij kunstmatige binnenverlichting, terwijl bij fotokwaliteit een super glanzend substraat huidtinten en gezichtskenmerken beter tot z’n recht laten komen. Het is altijd de moeite waard om de verschillende opties te verkennen.

4 Printbaarheid

De printkwaliteit is afhankelijk van méér dan alleen de mogelijkheden van uw printer. De printbaarheid van het door u gekozen materiaal is eveneens een kritische factor.

Het substraat bestaat uit een geweven kern tussen twee lagen PVC. De ruwheid van het weefsel, alsook de dikte en kwaliteit van de PVC-lagen beïnvloeden de kwaliteit van het printen. Openingen in het weefsel van de kern vormen kleine inkepingen in het substraat. Bij structuren met een grover weefsel en dunnere lagen PVC, zullen de inkepingen groter zijn waarbij de inkt de oppervlakte niet bereikt. Dat geeft een onvolledig en minder scherp beeld. Voor banners die op grote afstand worden bekeken is dit prima maar voor close-up’s uitermate ongeschikt.

De toplaag van het materiaal die de inkt ontvangt, is ook van invloed op de printbaarheid. Een coating van hogere kwaliteit helpt problemen met een te hoge inktsaturatie of slechte absorptie te voorkomen. Hoe geavanceerder de coating des te meer u profiteert van de mogelijkheden van uw printer.

banner outdoor

5 Installatie

Hoe en waar de banner wordt geïnstalleerd, een eventueel frame dat wordt gebruikt en de bevestigingsmiddelen zijn allemaal belangrijke factoren bij uw materiaalkeuze. Gewicht van de banner moet hierin een belangrijke overweging zijn. 550 g/m2 is het traditionele gewicht voor een kwaliteitsbanner, maar het is nu ook mogelijk om te kiezen voor een lichter (440 grams ImagePerfect) bannermateriaal zonder verlies van treksterkte. De voordelen van een lichter materiaal vind je terug in het installatiegemak en de toepassing van lichtere en goedkopere ophangsystemen

Dimensionale stabiliteit is ook een belangrijk facet. Vlak- en strak hangende banners blijven er langer scherp uitzien waardoor deze bijzonder geschikt zijn voor kwalitatief hoogwaardige toepassingen zonder dat deze uitrekken, omkrullen of kreuken.

Ten slotte; als een banner wordt geïnstalleerd op een locatie waar zowel de voor- als achterzijde worden gezien, kan een dubbelzijdige banner de communicatiewaarde voor uw klant verhogen tegen minimale extra kosten. Dubbelzijdige banners hebben aan beide zijden een printbare coating.

6 Zichtbaarheid

De aan- of afwezigheid van licht, is een belangrijke overweging bij het selecteren van het juiste materiaal. Bijvoorbeeld: Wordt de banner vanaf de voorzijde aangeschenen of zit er een lichtbron achter die mogelijk doorschijnt? Feitelijk zou u de lichtbronnen in de omgeving van installatie moeten verkennen ten aanzien van de dag- en nachtwaarde om een goed advies bij de materiaalkeuze te geven. Met deze wetenschap kunt u bepalen wat de opaciteit van de banner moet zijn en of deze juist wél of géén licht mag doorlaten. De keuze voor een product met een hoge opaciteit zorgt in de regel voor een beter esthetisch resultaat. Vooral wanneer beide zijden zichtbaar zijn

7 Fire Rating / Brandvertraging

Zorg ervoor dat u, met het oog op de locatie en toepassing, op de hoogte bent van de vereiste brandclassificatie. Dit is een wettelijke vereiste voor (besloten) ruimten  waar veel mensen worden verwacht zoals bijvoorbeeld beurzen en concerten. Als u de verkeerde materiaalkeuze maakt dan bestaat de kans dat u de banners opnieuw moet produceren. Dit leidt tot onnodige kostenverhoging. Ingeval u onzeker bent over het juiste bannermateriaal met brandvertragende eigenschappen, dan kan uw Spandex-team de verschillende opties aan u voorleggen. U bent dan zeker als het gaat om de naleving van deze classificatie

8 Witheid

De witheid is één van de esthetische overwegingen die ervoor zorgt dat een banner écht de aandacht trekt. Het beïnvloedt beslist de kleuren van een geprinte afbeelding. Met een stralend witte achtergrond krijgen kleuren een hogere intensiteit. Het geeft meer helderheid aan de aan de onbedrukte delen van de banner, hetgeen visueel een schoner een aantrekkelijker effect oplevert. De mate van witheid varieert aanzienlijk over het totale aanbod aan beschikbare bannermaterialen. Sommigen hebben gebroken witte -bijna romige- tinten, terwijl anderen een super witte kleur bieden. Uw keuze hangt af van het effect dat u of uw klant verkiest.

9 Formaat

Het formaat van de banner is nog zo’n belangrijke overweging bij het kiezen van het juiste materiaal voor de gewenste toepassing. Bij Spandex bieden we materialen aan in breedten van 1,10 m tot 3,20 m, met daartussen verschillende andere opties. Met een dergelijk breed scala aan formaten, kunt u als verwerker voor de klant een kosteneffectieve selectie maken zodat de totale kosten inclusief installatie duidelijk worden. Het kiezen van het juiste formaat voorkomt tevens onnodige verspilling.

10 Kosten

Bij het maken van uw materiaalkeuze wilt u de balans vinden tussen kwaliteit, prestatie en prijs. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor een goedkoper materiaal, vooral als uw klant een krap budget heeft. Maar dit kan u alsnog duur komen te staan wanneer het eindresultaat niet goed blijkt te zijn en het printen alsook de installatie opnieuw moeten worden uitgevoerd. Dit kost u niet alleen geld, maar mogelijk ook nabestellingen of zelfs uw reputatie.

Onze filosofie bij het samenstellen van het ImagePerfect-assortiment, zal altijd zijn om voor elk product de best mogelijke verhouding tussen prijs en prestatie te bieden. Met de kennis uit dit overzicht, samen met persoonlijk advies van uw Spandex-vertegenwoordiger, kunt u gegarandeerd het perfecte bannermateriaal voor uw toepassing selecteren.

Bekijk hier ons volledige bannerassortiment.

Voorgaand

Volgende

Share This